Uutinen

Tilanne ja näkymät 2/2013: Teknologiateollisuuden tilaukset vähenivät selvästi

Webcast: Teknologiateollisuuden Tilanne ja näkymät 2/2013

 

Teknologiateollisuuden tilausten kehitys on ollut heikkoa ja vienti on pohjalukemissa. Yritysten tilanteet vaihtelevat merkittävästi ja osa yrityksistä tekee tappiota. Paikallista sopimista tarvitaan tukemaan yritysten sopeutumista, työllistämistä ja investointeja.

Teknologiateollisuuden yritysten liikevaihto Suomessa supistui viime vuonna hieman ja oli noin 67 miljardia euroa. Tämän vuoden tammikuussa liikevaihto oli neljä prosenttia pienempi kuin vuosi sitten samaan aikaan. Talouskriisin seurauksena liikevaihto on supistunut 14 miljardia euroa.

 

Uusissa tilauksissa selvä pudotus

Teknologiateollisuuden tilauskantatiedustelussa mukana olevat alan yritykset Suomessa saivat uusia tilauksia tammi-maaliskuussa euromääräisesti 16 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuonna 2012 ja 22 prosenttia vähemmän kuin edeltävällä vuosineljänneksellä loka-joulukuussa.

Tilauskannan arvo oli maaliskuun lopussa 8 prosenttia pienempi kuin samaan aikaan vuonna 2012 ja joulukuun lopussa.

Uusien tilausten supistuminen vetää ilmeet vakaviksi.

- Viennin romahtaminen ja jääminen matalalle tasolle on Suomen taloushistoriassa poikkeuksellista. Aikaisemmin ei ole koettu kehitystä, jossa vienti ei palaudukaan taantumaa tai lamaa edeltävälle tasolle, toteaa Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen.

Viime kuukausien tilauskehityksen perusteella teknologiateollisuuden yritysten liikevaihdon arvioidaan olevan lähikuukausina alemmalla tasolla kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

 

Paikallisella sopimisella voidaan turvata työpaikkoja ja tukea investointeja  

Noin neljännes Teknologiateollisuuden jäsenyrityksistä on tuloslaskelman mukaan tappiollisia.

- Tappiollisia yrityksiä on kaikissa eri suhdannevaiheissa, mutta niiden määrä on lähes kaksinkertaistunut talouskriisin alun jälkeen. Mutta meillä on myös kasvuyrityksiä ja kasvualoja. Yritysten menestyminen Suomessa edellyttää kilpailukyvyn jatkuvaa vaalimista, toteaa Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtajaRisto Alanko.

- Työmarkkinaratkaisuilla voidaan luoda pohjaa yritysten sopeutumiselle, työllisyydelle ja investoinneille, kun palkka- ja työaikaratkaisut toteutetaan pääosin yritys- ja toimipaikkatasolla. Muulla tavoin ei ole mahdollista ottaa huomioon yritysten tuottavuudessa ja kannattavuudessa olevia eroja sekä pitää huolta myös alemman tuottavuuden yrityksistä. Myös työrauhasäännöstön on tuettava vastuullista ja vakaata työmarkkinapolitiikkaa ja talouskehitystä, painottaa Alanko.  

Alanko löytää kilpailijamaista hyviä käytäntöjä ja malleja, jotka kävisivät esimerkeiksi myös Suomelle, kun se pyrkii kuromaan umpeen kilpailijamaiden etumatkaa.

 

Henkilöstö väheni Suomessa ja ulkomailla

Teknologiateollisuuden yritysten henkilöstön määrä Suomessa väheni tammi-maaliskuussa hieman vuodenvaihteesta ja oli noin 288 000. Maaliskuun lopussa henkilöstöstä noin 20 000 oli lomautusjärjestelyjen piirissä. Talouskriisiä edeltävänä vuonna 2008 teknologiateollisuuden yritykset työllistivät Suomessa kaikkiaan 319 000 ihmistä.

Suomalaisten teknologiateollisuuden yritysten henkilöstö tytäryrityksissä ulkomailla väheni viime vuonna kahdeksan prosenttia ja oli joulukuun lopussa 300 000. Henkilöstö väheni erityisesti elektroniikkateollisuudessa. Sen sijaan suomalaisten kone- ja metallituoteteollisuuden yritysten henkilöstön kasvu ulkomailla jatkui vahvana. Yritysjärjestelyjen seurauksena myös metallien jalostusyritysten henkilöstö kasvoi ulkomailla. 

 

Lisätietoja:  

toimitusjohtaja Jorma Turunen, puh. 0500 445 444

varatoimitusjohtaja Risto Alanko, puh. 040 502 6411

pääekonomisti Jukka Palokangas, puh. 040 750 5469

 

Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät 2/2013 -raportti (pdf)

Suomalaisen teknologiateollisuuden päätoimialat ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu ja konsultointi sekä tietotekniikka-ala. Toimialalla tehdään 80 % koko elinkeinoelämän tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Ala vastaa 60 %:sta Suomen koko viennistä, ja liikevaihdosta yli 70 % kertyy globaaleilta markkinoilta. Teknologiateollisuus ry:n runsaat 1 600 jäsenyritystä edustavat lähes 90 % Suomen koko teknologiateollisuudesta.