Kaksi nuorta pelaa konsolipeliä

EU:n data-asetus hyväksyttiin – vaikutukset suomalaiseen teknologiateollisuuteen merkittäviä

Euroopan parlamentti ja neuvosto ovat hyväksyneet EU:n data-asetuksen eli Data Actin. Säädös koskee verkkoon liitettyjä tuotteita – aina sykemittareista teollisuusrobotteihin – sekä niihin liittyviä palveluita. Se pyrkii edistämään näiden käytöstä syntyneen datan saatavuutta ja innovatiivista uudelleenkäyttöä.

Säädöksellä on vaikutuksia teknologiateollisuuden eri toimialoilla niin laitevalmistajiin kuin ICT-palveluiden tarjoajiin sekä verkottuneita koneita ja niiden liitännäispalveluita tuotannossaan käyttäviin yrityksiin.  

”Datasäädös muuttaa datan jakamisen käytänteitä Euroopassa. Vaikka osa asetuksen piiriin tulevista asioista olisi mielestämme pitänyt jättää markkinoiden ratkaistavaksi, on perusteltua, että datataloudelle rakennetaan yhteiseurooppalaiset pelisäännöt”, sanoo Teknologiateollisuus ry:n EU-regulaatiosta vastaava johtaja Jussi Mäkinen.  

On perusteltua, että datataloudelle rakennetaan yhteiseurooppalaiset pelisäännöt.

Data-asetusta sovelletaan kokonaisuudessaan kaikissa jäsenmaissa ja kaikilla toimialoilla vuoden 2026 toiselta puoliskolta lähtien. Merkittävä osa säännöistä astuu voimaan jo vuotta aiemmin. Asetusta voidaan vielä tarkentaa sektorikohtaisella sääntelyllä.  

Henkilötietoja sisältävän datan käsittelyyn sovelletaan edelleen yleistä tietosuoja-asetusta. Data-asetus kuitenkin täydentää tietojen siirrettävyyttä koskevia tietosuoja-asetuksen säännöksiä.  

”Haastavista lähtökohdista huolimatta lopputulosta voidaan pitää teollisuuden näkökulmasta kohtuullisena. Esimerkiksi liikesalaisuuksien suojakeinot ovat vahvistuneet alkuperäisestä esityksestä. Samoin jaettavaksi säädetyn datan määrittelyssä löydettiin ratkaisu, joka on melko tasapainoinen”, analysoi Mäkinen. 

”Valmistajan mahdollisuus hyödyntää ja jakaa tuottamansa laitteen käytöstä syntynyttä dataa on kuitenkin jätetty turhan kankeaksi. Kokonaisuudessa korostuu käyttäjän asema.” 

Datatalouden kehitys nopeutuu – aika panostuksille on nyt 

Eurooppalaisen datatalouden arvo on jo 500 miljardia euroa, ja se kasvaa noin yhdeksän prosentin vuosivauhdilla, eli huomattavasti muuta taloutta rivakammin.  

Markkinan kasvu ja uusi sääntely avaavat reittejä entistä datavaltaisempaan liiketoimintaan, jossa tekoälyjärjestelmillä on merkittävä rooli.  

Nyt on oikea aika investoida datan hyödyntämisen edellyttämään osaamiseen sekä prosessi- ja tuotekehitykseen.

“Suomalaiset teollisuusyritykset ovat pitkälle digitalisoituneita, mikä tarjoaa hyvät edellytykset pysyä kehityksen etujoukossa. ICT-sektorimmekaan ei kalpene kansainvälisessä vertailussa. Nyt on oikea aika investoida datan hyödyntämisen edellyttämään osaamiseen sekä prosessi- ja tuotekehitykseen”, kannustaa johtava asiantuntija Joonas Mikkilä Teknologiateollisuus ry:stä.   

Yritysten keskinäisten ja yritysten ja kuluttajien välisten suhteiden lisäksi data-asetus asettaa sääntöjä yritysten ja julkishallinnon väliselle datan jakamiselle tietyissä poikkeustapauksissa. Uutta sääntelyä on luvassa myös pilvipalveluille, kansainvälisille datansiirroille ja eurooppalaisille data-avaruuksille ja älysopimuksille.  

”Uusiin sääntöihin sisältyy aina epävarmuutta ja tulkinnanvaraa. Onkin tärkeää, että Euroopan komissio ja jäsenmaat yhdessä teollisuuden kanssa pyrkivät yhdenmukaistamaan datasäädöksen tulkintaa oikeusvarmuuden vahvistamiseksi. Tähän työhön on ryhdyttävä välittömästi”, täydentää Mikkilä.  

Teknologiateollisuus tukee jäseniään uudistumistyössä 

Teknologiateollisuus ry tukee jäsenyrityksiään data-asetuksen määrittämiin sääntöihin valmistautumisessa. Järjestö toteuttaa 9. tammikuuta aiheesta verkkotietoiskun. Kiinnostuneet voivat jo sitä ennen tutustua järjestön asiantuntijoiden säädöksestä tuottamaan koontiin ja videoon.   

”Tarkoituksenamme on vahvistaa yhteistyötä viranomaisten ja muiden sidosryhmien kanssa data-asetuksen ja muiden EU:n digisäädösten toimeenpanossa. On Suomen etu, että yrityksemme sopeutuvat nopeasti uuteen sääntelyyn ja tarttuvat sen avaamiin mahdollisuuksiin”, Joonas Mikkilä sanoo.   

Euroopan komissio tulee tarjoamaan yritysten käyttöön malliehtoja datan jakamisesta sopimiseen. Teknologiateollisuus on mukana malliehtojen valmistelussa. Järjestö valmisteli jo vuonna 2019 vastaavantyyppiset datan jakamisen malliehdot

Lisäksi Teknologiateollisuuden vuonna 2021 käynnistämä datakiihdyttämö palvelee pk-yrityksiä Finnish Advanced Manufacturing -verkoston kautta. 

Lisätietoja: 

Jussi Mäkinen, johtaja, 040 900 3066, jussi.makinen@teknologiateollisus.fi  
Joonas Mikkilä, johtava asiantuntija, 045 129 6791, joonas.mikkila@teknologiateollisuus.fi    

Lisää aiheesta: