Uutinen

Kanarialintu kertoo kaivosteollisuuden tilan

Ennakoitavuus on kaivostoiminnassa olennaisen tärkeää", Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Pekka Suomela sanoo uuden Kanarialintu-julkaisun pääkirjoituksessa.

[[{"type":"media","view_mode":"media_small","fid":"1932","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"201","style":"width: 150px; height: 201px; float: right;","typeof":"foaf:Image","width":"150"}}]]"Kanarialintu pyrkii osaltaan lisäämään ennakoitavuutta antamalla kokonaiskuvan kaivosalan kehityksestä tilastoilla, tunnusluvulla ja niitä taustoittavilla haastatteluilla.

Kaksikymmensivuista Kanarialintua jaettiin maaliskuun puolivälissä painettuna lehdistölle ja päättäjille. Lehdistö uutisoi etenkin julkaisussa käsitellystä malminetsinnän tason rajusta laskusta. Sähköinen versio tuli heti perässä prokaivos.fi-etusivulle.

Kanarialinnun ensimmäinen artikkeli käsittelee kaivostoiminnan pitkäjänteisyyttä. Kaivoksen avaaminen voi kestää kymmeniä vuosia. Esimerkkeinä artikkelissa käsitellään kahta lupaavaa projektia, Soklia ja Sakattia.

Kaivokset ovat erinomaisia kuntalaisia, kokenut sodankyläläinen kunnallismies Veikko Virtanen sanoo. Hän on nähnyt Sodankylän muutoksen maatalouskunnasta kaivospitäjäksi.  Tutkimuksen mukaan yksi työpaikka kaivostoiminnassa luo mukaan 2,2 muuta työpaikkaa. Sodankylän kaivosklusterissa on nyt 800-1000 ihmistä.

Kullan, nikkelin ja hopean hinnan nousuja ja laskuja ruotiva artikkeli paljastaa kaivosalan riippuvuuden metallien hinnoista. Monet kaivoshankkeet eivät tällä hetkellä ole kannattavia juuri metallien hintojen alhaisuudesta johtuen.

Kansakunnan etu on hyvin ja vastuullisesti toimiva kaivosteollisuus, omistajuudella ei ole oikeastaan väliä, Endominesin toimitusjohtaja ja kaivosteollisuuden puheenjohtaja Markus Ekberg sanoo vuosikymmenten kokemuksella. Ekbergin antamista arvioista saa kuvan kaivosteollisuuden tulevaisuudesta lähivuosina.

Lisäksi Kanarialintu pohtii metallien ja rikasteiden liikkeitä maailmalla. Globaaleista markkinoista kertovaan artikkeliin on haastateltu Bolidenin sinkkisulaton johtajaa Jarmo Herrosta sekä Luulajan yliopiston professoria Magnus Ericssonia.

Mistä nimi Kanarialintu? Kanarialintuja käytettiin kaivoksissa kauan sitten ilman laadun mittareina. Linnun pökerryttyä kaivosmiehet poistuivat paikalta.

Kanarialinnun sähköinen, selailtava versio

 

Lisätietoja
toiminnanjohtaja
Pekka Suomela
Kaivosteollisuus ry
040 533 2848
pekka.suomela@teknologiateollisuus.fi